PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİNİN HİZMET ALANLARI

1. Psikolojik Danışma Hizmeti:Bireyin kendisini tanıması, karşılaştıkları sorunların kaynağını görüp çözüm yöntemleri bulmasına yardımcı olan bir hizmettir.
2. Oryantasyon:Okula yeni başlayan öğrencileri yeni ortama alıştırmak, okulun kuralları hakkında bilgi vermek, eğitim programlarını öğrencilere tanıtarak okula uyumlarını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalardır.
3. Bireyi Tanıma:Öğrencinin kendini tanıması, ilgi ve yeteneklerinin anlaşılması için bireyi tanıma teknikleri kullanılır. Burada amaç; öğrencinin gereksinimlerinin, güçlü ve sınırlı yönlerinin anlaşılarak ona uygun olanakların sağlanmasıdır.
4.Bilgi Toplama ve Bilgilendirme: Bilgi toplamadaki amaç, kendisine yardım edilecek kişinin ihtiyacı olan bilgiyi sağlamaktır.
A.Eğitsel Bilgiler:Zamanı iyi kullanma yöntemleri, verimli ders çalışma, oryantasyon çalışmaları, başarısızlık nedenleri, başarılı olmanın yolları, öğrenci başarısı hakkında ailelere bilgi verme, kendi performansını kabul etme gibi bilgileridir.
B.Mesleki Bilgiler:Öğrencilerin kendilerini, ilgi ve yeteneklerini tanıyıp, çevresindeki eğitim ve meslekler hakkında bilgi sahibi olup kendisine uygun mesleği seçmesinde yardımcı olmasını sağlayan bilgilerdir.
C.Kişisel Bilgiler: Aile ilişkileri, iletişim becerileri, sınav kaygısı ile baş etme becerileri, karar verme ve problem çözme becerileri ve ailelere yönelik danışma ile ilgili olan bilgilerdir.
5.Yöneltme ve Yerleştirme: Öğrencinin ilgi ve ihtiyacı doğrultusunda yönelebileceği okul ya da programın neler olduğu hakkında bilgilendirilmesi ve yerleştirilmesidir.
6.İzleme:Hem öğrencinin değişim ve gelişimini takip etmek hem de psikolojik danışmaya ihtiyacı olan öğrencilerin izlenmesi amacıyla yapılmaktadır